Return to Župne zajednice

Franjevačka mladež – FRAMA

logoOpćenito o Frami

 

Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i njegove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima. (Statut Frame, I, 1)

 

Svaka riječ u ovoj definiciji Frame govori nešto o njoj. Svaka riječ je bitna i treba promisliti o svakoj da bi se razumjela specifičnost Franjevačke mladeži. No, najkraće rečeno, Frama je put poziva. Na taj put mogu se uključiti mladi katolici između 15 i 25 godina. Budući da je Frama put postupnog raspoznavanja i produbljivanja vlastitog poziva, razdoblje koje je po svojoj naravi vremenski ograničeno, ostanak u njoj prestaje kada osoba počne živjeti svoje zvanje (brak, redovništvo, svećeništvo…): u svakom slučaju kada napuni 30 godina. Na tom putu poziva od velike je važnosti i primjer duhovnih asistenata – zaređenih braće ili sestara franjevačke obitelji.

Put je to koji ima svoja razdoblja: razdoblje upoznavanja s bratstvom (simpatizeri), razdoblje novicijata ili priprave za obećanja (primljenici) i razdoblje obećanja (obećanici). Svako razdoblje ima određeno vremensko trajanje i specifičnost života u bratstvu. Obećanja se daju na godinu dana i obnavljaju se svake godine.

Nije moguće biti član ako se ne živi u nekom konkretnom mjesnom bratstvu. Zašto biramo život u bratstvu? Prvo, jer Krist poziva na zajedništvo ljudi, a naša bratstva žele biti konkretna slika da je zajedništvo moguće. Takav odabir ima prednosti, zajednica nas uvijek može podržati u teškoćama na našem putu, pripadnost zajednici čini nas hrabrijima, pokazuje da nismo sami ili jedini koji tako misle. S druge strane, naša obećanja često dolaze na ispit upravo zato što biti član bratstva znači prihvatiti i ono što traži žrtvu. Na neki način, to znači da se svjesno moram odlučiti da ću ostati u zajednici iako će moje emocije tražiti da krenem drugim putem.

 

Frama djeluje i ima ustroj na nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini.

 

Mjesno bratstvo Frame Sisak – trenutno u mirovanju

 

U našoj župi djeluje mjesno bratstvo Frame Sisak (u sklopu zagrebačkog područnog bratstva), pod duhovnom asistencijom naših franjevaca konventualaca. Osnovano je 29. lipnja 1995. godine, nastojanjem fra Miljenka Hontića, tadašnjeg župnog vikara. Djelovalo je nekoliko godina i brojilo tridesetak članova.

Nakon kraćeg razdoblja zatišja, probuđeno je 2004. i ponovno 2009. godine. Kroz 18 godina članovi Frame sudjelovali su u organizaciji i izvedbi igrokaza, pripreme scenskoga križnoga puta, animiranju svete mise, pokrenuli su časopis Mir i dobro, koji je prerastao u župni list Sv. Josip Radnik, organizirali humanitarni tečaj plesa. Članovi su sudjelovali i na susretima hrvatske katoličke mladeži, nacionalnim susretima franjevačke mladeži, biskupijskim susretima,  kapitulima Frame, godišnjem hodu franjevačke mladeži i sl. Nekoliko puta naše bratstvo je bilo domaćin područnih susreta franjevačke mladeži. Trenutno naše bratstvo broji 12 članova, pod duhovnom asistencijom fra Matije Antuna Mandića.

 

Primanje u bratstvo i obećanja slave se redovito u zajedništvu s braćom iz OFS-a, koji tom prilikom obnavljaju svoje zavjete. Ta slavlja događaju se tijekom euharistijskog slavlja na blagdan sv. Josipa – zaručnika BDM, 19. ožujka, ili uoči blagdana.

 

Nije moguće prikazati svo bogatstvo života Franjevačke mladeži u ovih nekoliko redaka. Zato, mladi, pridružite nam se na tjednim susretima i iz prve ruke doživite bogatstvo zajedništva bratstva.