Priprava za brak

SISAČKA BISKUPIJA
POVJERENSTVO ZA PASTORAL BRAKA I OBITELJI
Velebitska  14,
44 000 Sisak
fra Roko Bedalov, povjerenik
tel: 044 742 725
e-mail: pastoral.bio@gmail.com

 

ZARUČNIČKA PRIPRAVA

Zaručnička priprava za 2018. godinu

Pastoralni centar župe sv. Josipa Radnika, Sisak- Galdovo

Termini:

  1. – 09. veljače u 20.00 sati
    19. – 23. ožujak u 20.00 sati
    21. – 25. svibnja u 20.00 sati
    03. – 07. rujna u 20.00 sati
    19. – 23. studenoga u 20.00 sati

 

Zaručnici se trebaju prijaviti najkasnije tri dana prije termina održavanja e-mailom na pastoral.bio@gmail.com sa imenom i prezimenom zaručnika i zaručnice te terminom za koji se javljaju.

U pripravi sudjeluju:

–         predavači:   fra Roko Bedalov, vlč. Janko Lulić,

–         bračni parovi: Boris i Ivana Bjelić, Boris i Kristina Prpić,

Goran i Kristina Pelc,

–         dr. Svjetlana Ančić- Birač, Nikolina Domazetović, bacc.obst.

–         g. Đuro Počekal, soc. radnik, Maja Kastmiler, dipl. psiholog

tajnik: g. Marko Klarić

Povjerenik za Pastoral braka i obitelji i voditelj zaručničke priprave fra Roko Bedalov.

 

 

Pastoral priprave za bračni i obiteljski život

Priprava za brak iliti popularno „zaručnički tečaj“ je priprava zaručnika za sakrament ženidbe. Suočeni sa stvarnošću naše zemlje u kojoj postotak brakova koji se prekida, razvrgava, rastavlja, ovisno o pojedinim regijama varira između 20 i 50%, potreba za pripravom je od posebne važnosti. Osobito stoga jer brak sklopljen u katoličkoj crkvi je neraskidiv, nerastavljiv i trajan.
Obzirom da je mnogima priprava nepoznanica, što je ona zapravo i kako izgleda?
Priprava u Sisačko-katedralnom dekanatu se redovito u pet godišnjih termina održava u pastoralnom centru župe sv. Josipa Radnika u Sisku pod vodstvom fra Roka Bedalova, biskupijskog povjerenika za pastoral braka i obitelji. Priprava traje 5 večeri od ponedjeljka do petka, između sat i sat i pol svake večeri. Večeri su osmišljene na način da su od ponedjeljka do četvrtka uz voditelja fra Roka, različiti predavači sa odgovarajućim temama. To su „Sakrament ženidbe i odgovorno roditeljstvo“ , tema koju vodi svećenik, zatim „Psihologija muškarca i žene“ koju ima socijalni radnik, „Spolnost i fiziologija“ tema je koju vodi liječnica te „Odgoj djece“ koju imaju 1-3  bračna para. Zadnja večer pod temom „Vjera u osobnom i obiteljskom životu“ je plenum i zajednička večer svih predavača uz prisutstvo dekana koji nakon zajedničke poruke objašnjava tehničke detalje ženidbe. Kroz večeri predavači, koji su svi vjernici i obiteljski ljudi, ne govore isključivo o temi, već ju i prožimaju svojim dobrim i lošim životnim iskustvima. U svakom trenutku zaručnici mogu postavljati pitanja predavačima. Smisao priprave nije „pametovati“ već potaknuti zaručnike na istinsko promišljanje o sakramentu koji će jedno drugome podijeliti i koji će ih vezati do smrti; potaknuti na promišljanje o činu koji je pred njima, njihovim motivima, željom za ljubavi i novim životom u krugu obitelji. Na temelju povratnih informacija i ocjena priprave, zaručnici pripravu vide kao ugodno iznenađenje i dobrodošlo iskustvo koje ih je potaklo na dublje razmišljanje, saznavanje nekih novih ili osvježavanje poznatih informacija i još veću bliskost..
Pozivamo i potičemo sve vas koji razmišljate o braku da dođete i provedete s nama tih 5 večeri i produbite svoju vezu.

„Iznad svega ljubav. To je sveza savršenstva“ (Kol 3,14)